Nieuwsbrief december 2013

Nieuwe website
Met gepaste trots presenteren we u de nieuwe website. Deze is gemaakt met Joomla 3. We hebben gebruik gemaakt van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van webdesign. Daarbij hebben we gestreefd naar een overzichtelijke website waarin je makkelijk de weg kunt vinden. We hebben voor Joomla-gebruikers ook een forum geïnstalleerd waarin u problemen, vragen en/of opmerkingen betreffende webdesign met Joomla kwijt kunt. Mocht u hiervoor interesse hebben en zich nog niet hebben aangemeld, schrijf u dan in via het inlogformulier.

Scrollwieltje om link te openen
Waarschijnlijk gebruikt u het scrollwieltje voornamelijk door er aan te draaien, maar weinigen weten dat het ook een handige klikfunctie in zich heeft. Als u een website geopend hebt en u klikt daar met het scrollwieltje op een link, dan opent die link zich in een nieuw tabblad. Klik vervolgens met het scrollwieltje bovenaan op het tabblad en het tabblad verdwijnt.

Atari en Supermario
Heeft u een beetje genoeg van de kalkoen en het gourmetten met de kerst en wilt u lekker even wat voor uzelf doen, dan hebben we hier wat verstrooiing. Twee oudjes die nog steeds actueel zijn: klik hier voor Atari, dat balspelletje met een plankje. Daarnaast kunt u het aloude Supermario spelen: www.fullscreenmario.com. Veel spelplezier.

Gratis 50 GB opslagruimte
Heeft u bestanden, documenten en/of foto's die je graag veilig op wil slaan, dan kun je gebruik maken van Dropbox of Google Drive met een opslag van een paar GB.  Maar wat te denken van Mega. Deze Nieuw-Zeelandse dienst biedt een opslag van maar liefst 50 GB zonder poespas. Ga naar de site https://mega.co.nz en registreer je met je emailadres en wachtwoord. U kunt alles in de Nederlandse taal doen. Eenvoudiger kan bijna niet. Geen nadelen? Ja, u moet wel steeds inloggen om documenten en bestanden te up- en downloaden. Dit in tegenstelling tot Dropbox die je rechtstreeks vanuit je Verkenner kunt benaderen. Maar toch, voor een back-up van documenten die je niet dagelijks hoeft aan te spreken is het ideaal.

Kleinere taakbalk
Werk je met een laptop of een I-pad, dan is alle schermruimte welkom. De taakbalk onderin kunt u verkleinen: Klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte van de taakbalk en selecteer Eigenschappen. Zet in tabblad Taakbalk een vinkje voor Kleine pictogrammen gebruiken en klik op OK. U kunt ook een vinkje zetten voor Taakbalk automatisch verbergen. Ga je met de muisaanwijzer naar de onderkant van het scherm, dan komt de taakbalk weer tevoorschijn. Dit kan overigens ook in Windows XP en Windows 8.

Staande en liggende pagina's
Soms is het handig om in een Word-document staande en liggende pagina's te gebruiken. Dat gaat als volgt: Zet de cursor op de plek waar de pagina gewijzigd moet worden. Klik op tabblad Pagina-indeling in het lint op Eindemarkering en selecteer Volgende pagina. De tekst na de cursor komt op de volgende pagina. Klik nu op het pictogram Afdrukstand en selecteer Liggend. Wil je later weer een staande pagina, herhaal dan deze procedure.

Windows Verkenner: tweemaal
Vindt u het ook zo vervelend als je in de Windows Verkenner een document van de ene map naar de nadere wilt verplaatsen. Niet meer met de volgende tip: Open de Verkenner. Druk de Shift-toets in en klik op het Verkenner-pictogram onderin de taakbalk. Een tweede Verkenner opent zich. Klik nu met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in die taakbalk en selecteer Vensters naast elkaar weergeven. U kunt nu uw documenten verslepen vanuit het ene venster naar het andere. Dit geldt ook voor browsers (Internet Explorer, Google Chrome en Firefox) en bijvoorbeeld voor Word en Excel.

Excel: leeftijd berekenen
Als je een adressenbestand hebt waarin ook geboortedatums voorkomen, dan kan het handig zijn om een kolom toe te voegen die permanent de leeftijd bijhoudt. Als de geboortedatum in cel A1 staat, typ je in cel B1:
=DATUMVERSCHIL(A1;VANDAAG();"Y")

 Designed by ABC-Computeropleidingen / Design4sites || Van de Craatsstraat 35 || 3784 KH Terschuur || 0342-842668