Nieuwsbrief maart 2015

Bestand overschreven: wat nu??:
Het gebeurt iedereen wel eens dat je per ongeluk een bestand overschrijft en je het oude bestand graag terug zou willen. Klik dan met de rechtermuisknop op het  (nieuwe) bestand en kies Eigenschappen. Klik op het tabblad Vorige Versies en de kans is groot dat het oude bestand hier te vinden is. Selecteer dan het bestand en klik op Terugzetten.

Verkenner in 4 delen:
Als u veel op uw computer moet zoeken en veel bestanden moet overhevelen van bijvoorbeeld een usb-stick naar de computer of naar een andere usb-stick, dan kunt u dat in Verkenner doen.
Helaas ontbeert Verkenner een mogelijkheid om meerdere tabbladen tegelijk geopend te hebben. In het verleden hebben we u gewezen op Free Commander, waarmee je 2 vensters naast elkaar kunt openen. Nu wijs ik u op Q-dir. Hiermee worden vier vensters op je scherm geopend. Er zitten veel handige gebruiksmogelijkheden in. Alles kun je in het Nederlands installeren. Nieuwsgierig? Ga naar http://www.softwareok.com/?seite=Freeware/Q-Dir/language/Nederlands. Klik daar op het pictogram Q-dir 6.??.  

 

Windows 7 en 8: Caps Lock-toets met geluid.
Is het u ook wel eens overkomen dat u na enig typwerk op uw scherm allemaal hoofdletters ontdekte op plekken waar u die niet wilde? Dan hebt u per ongeuk de Caps Lock-toets ingedrukt. Deze toets kunt u voorzien van een geluidje. Wanneer het u nog eens overkomt wordt u van te voren daarvoor gewaarschuwd. Open het Configuratiescherm en kies daar Toegankelijkheidscentrum. Klik op 'Het toetsenbord eenvoudiger in gebruik maken'. Zet een vinkje voor Wisseltoetsen inschakelen en klik op OK. 

Windows 8: Windows snel afsluiten 
Hebt u Windows 8.0 dan mist u op het bureaublad de startknop om de computer snel af te sluiten. In Windows 7 ging dat erg makkelijk met die startknop. Toch kunt u ook in Windows 8 snel afsluiten. Klik als u de computer wilt afsluiten op ALT-F4 en voilà. Deze combinatie werkt alleen als het bureuablad op uw scherm wordt weergegeven. In het startscherm (met die tegeltjes) werkt ALT-F4 niet. Het enige wat u moet onthouden is deze toetscombinatie. (In Windows 8.1 en 8.2 heeft Microsoft de startknop weer geïnstalleerd)

Word: Regelnummers
Als meerdere mensen een Worddocument moeten beoordelen of als je zo'n document op papier met meerdere personen doorwerkt (in een vergadering), dan is naast paginanummering ook handig als je werkt met regelnummering. Zet je muisaanwijzer aan het begin van de tekst en klik in tabblad Pagina-indeling op het pijltje achter Regelnummers en selecteer doorlopend. Ook in Writer (Open Office) vind je deze mogelijkheid (Extra>Regelnummering)
   

Excel: Stijl kopiëren  
U hebt in Excel een bepaalde cel helemaal aangepast: een ander lettertype, achtergrond, kleur, rand etc. Dit wilt u ook toepassen op een andere cel. Met kopiëren en plakken neem je in de meeste gevallen de opmaak niet mee. Wel met Plakken Speciaal. Dit gaat zo in z'n werk: kopieer de te kopiëren cel. Klik met de rechtermuisknop op de cel die je op dezelfde manier wilt inrichten. Selecteer Plakken Speciaal en vervolgens nogmaals Plakken Speciaal. Selecteer in het volgende venster Opmaak en je hebt in die cel dezelfde stijl

 Designed by ABC-Computeropleidingen / Design4sites || Van de Craatsstraat 35 || 3784 KH Terschuur || 0342-842668