Nieuwsbrief augustus 2015

Windows 10
In de vorige nieuwsbrief hebben we u ingelicht over de komst van Windows 10. Intussen is deze gearriveerd en kun je deze gratis installeren als u een Windows 7 of Windows 8 versie op uw computer hebt staan. Voor Windows 8-gebruikers is er niet direct veel nieuws onder de zon. Voor Windows 7-gebruikers is de verandering behoorlijk groot Bij die installatie  heb je weinig keuzemogelijkheden meer om Windows op jouw manier te installeren; Windows bepaalt grotendeels de installatie van Windows 10. Ons advies is om voorlopig gewoon met uw vertrouwde Windowsversie te blijven werken. Mocht u desondanks toch besluiten om de nieuwe versie te installeren en u komt er niet uit, dan kunt u ook een beroep op ABC doen, mits u in een straal van 25 kilometer van Nijkerk woont.

Printer: inkt is zo snel op
Eén van de top 10 ergernissen bij het printen van documenten of foto's is dat de printer aangeeft dat de inktcartidge weer leeg is, terwijl je het idee hebt dat er nog voldoende inkt in zit. Een foefje die bij veel printers werkt is het openen van de klep zodat de carttridge(s) eruit genomen kunnen worden. Het volstaat meestal om de klep weer te sluiten en met een beetje geluk kunt u weer een tijdje vooruit.

 

Firefox: geschiedenis
Zoals u waarschijnlijk weet adviseert ABC-Computeropleidingen gebruik te maken van de browser Firefox. Deze no-nonsence webbrowser biedt tal van extra mogelijkheden. Tegenwoordig kom je steeds vaker het invullen van formulieren tegen. Als je de functie 'Zoek en formulier-geschiedenis onthouden' hebt ingeschakeld (Menu>Opties>Privacy) dan onthoudt Firefox uw navigatie-, download-, formulier- en zoekgeschiedenis en cookies van websites die u bezoekt. U hebt daar verder geen invloed op. Installeer je de addon* 'Form History Control' () dan kun je de formuliergeschiedenis inzien, aanpassen, verwijderen en bewerken. Voor iemand die veel met internet werkt is dit een aanrader.
*in Firefox heet een hulpprogramma een addon.

Word: opmaak vervangen
Je hebt een groot document gemaakt, maar je wilt cursieve woorden vervangen door rood gekleurde woorden. Klik dan op de functie Vervangen in tabblad Start. Zet de cursor in het veld Opmaak en klik onderaan op Opmaak>Lettertype. Selecteer bij Tekenstijl: Cursief en klik op OK. Zet de cursor nu in het veld Vervangen door. Klik weer op Opmaak>Lettertype en selecteer bij tekstkleur Rood en klik op OK. Klik nu op de knop Alles Vervangen en in het hele document wordt de wijziging doorgevoerd. Zo kun je ook andere opmaak vervangen.

Word: geen links
Vind je het soms ook zo vervelend als je een e-mailadres in Word typt dit door Word gelijk als een aanklikbare link wordt omgezet in blauw en onderstreept? Je kunt dit standaard voorkomen. Klik op Bestand>Opties (of Word 2007: ronde officeknop>Opties) en klik op de rubriek Controle. Klik in het grote  veld op AotoCorrectie-opties en vervolgens op tabblad AutoOpmaak tijdens typen. Haal daar het vinkje weg voor Internet- en netwerkpaden door hyperlinks. Haal ook het vinkje weg in het tabblad AutoOpmaak en klik op OK.

Excel: cursor kwijt
naamvak excelOverkomt het je ook wel eens wanneer je in een groot Excel-document de zoekfunctie gebruikt, dat je de cursor niet kunt vinden? De cursor wordt in Excel weergeven in een dikker omlijnde cel, maar ja er staan dan zoveel cellen op je scherm. Een even eenvoudige als handige methode om snel achter de vindplaats van de cursor te komen is om even in het naamvak links bovenin te kijken. Daar staat de celnaam waar de cursor zich bevindt. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan!!

Powerpoint: alle onderdelen apart opslaan:
Ontvang je wel eens powerpoint met prachtige foto's, video's en muziek en je wilt bijvoorbeeld die muziek er uit halen dan lukt dat niet zomaar. Powerpoint slaat namelijk zo'n bestand standaard op als één geheel. Er is een handige mogelijkheid: sla het powerpointbestand op je eigen computer op als een webbestand. Dan komen in de opgeslagen map alle onderdelen als losse bestanden. Zo is de muziek (weergegeven als 'sound' makkelijk eruit te halen en bijvoorbeeld in de map Muziek te plaatsen.
   

123D: 3-dimensionaal tekenprogramma:
Houdt u van uitdagingen en bent u een beetje thuis in technisch tekenen. Waarschijnlijk kent u dan wel het softwareprogramma AutoCAD. Dit van oudsher peperdure 3-d programma werd en wordt door ingenieursbureaus veel gebruikt, maar voor de kleine zelfstandige of voor privégebruik is de aanschaf daarvan een aderlating. Vandaar dat er steeds meer concurrentie kwam en een van de pareltjes is Autodesk 123D. Dit schitterende Engelstalige programma is gratis en biedt de mogelijkheid om op een betrekkelijk eenvoudige manier prachtige 3D-modellen te maken.  De vindplaats van dit moois is www.123dapp.com.

 Designed by ABC-Computeropleidingen / Design4sites || Van de Craatsstraat 35 || 3784 KH Terschuur || 0342-842668