Nieuwsbrief december 2015

Windows 10 installeren?
Heb je een vrij recente computer met Windows 7 of 8, dan dringt Microsoft je de installatie van Windows 10 op. Dan sta je in dubio: moet ik die nu installeren of niet. Ons advies is: Werk je naar tevredenheid met een ouder besturingssysteem (Windows 7 of 8), en heb je er niet zoveel verstand van ga dan niet over naar Windows 10. Voor degenen die nieuwsgierig zijn en wat meer computerkennis hebben is het niet zo'n punt om over te stappen. Wel is het zo dat de overstap helaas niet altijd vlekkeloos gaat. Soms werkt je printer niet meer of kom je voor andere problemen te staan. Verder heeft Microsoft met Windows 10  een veel grotere vinger in de pap dan met voorgaande versies. Bij installatie moet je goed opletten wat je wel en niet door Windows (lees Microsoft) laat activeren. 

Excel: totalen
Veel Excelgebruikers zetten de totalen van berekeningen op de onderste rij. Wanneer je dit op de eerste of tweede rij zet heeft dat een aant
al voordelen: Je ziet direct het resultaat en hoeft niet naar beneden te scollen. Je kunt nu ook veel makkelijker gegevens toevoegen zonder rijen of formules te moeten kopiëren. Ook wanneer je gaat filteren hoef je veel minder rekening te houden met de totalen.

Word: Veiligheidskopie
Overkomt het je wel eens dat je een Word-document wijzigt en op een gegeven moment stel je met schrik vast dat de aanpassingen niet de juiste zijn. Dat kun je voorkomen door Word automatisch en altijd een back-up te laten maken. Klik op Bestand>Opties (in oudere versies Officeknop>Opties of Extra>Opties). Ga naar het onderdeel Opslaan en zet een vinkje voor Altijd een back-up maken. In het vervolg slaat Word twee versies van je document op. Een ervan heeft de naam
'back-up van je document.wbk'.

Powerpoint: Afbeeldingen te kust en te keur
In Powerpoint kun je makkelijk allerlei afbeeldingen invoegen. Vanaf versie 2013 beschik je over de mogelijkheid om Online afbeeldingen aan je presentaties toe te voegen. Via de zoekfunctie vindt je een enorme hoeveel grafisch materiaal dat ook nog eens zonder eigendomsrechten gebruikt kan worden. En voeg je bijvoorbeeld Bing Image of Flickr aan je webbronnen toe dan is de keuze bijna onuitputtelijk.

Afdrukken: Kleur of zwart-wit
Tegenwoordig beschikt bijna iedereen over een (draadloze) kleurenprinter. Maar ja, eer je het weet is de inkt op. En inkt is net als goud: duur. Daarom deze tip: Installeer deze printer twee keer op de computer (met behulp van de installatieschijf). Geef de ene printer de naam kleurenprinter mee en de andere zwart-witprinter. Klik met de rechtermuisknop op een van beide printers en pas hier de instellingen aan zodat de ene alleen in kleur print en de andere alleen zwart-wit. Dit doe je in Configuratiescherm>Apparaten en Printers.

Website: waarschuwing!!
Wanneer je zelf een website hebt gemaakt, dan ben je blij als deze eindelijk aan je wensen voldoet. Maar daarna is het van het grootste belang om deze up-to-date te houden. Zorg ervoor dat je (minimaal maandelijks) controleert of er nieuwe updates zijn en installeer die. De maker daarvan geeft niet voor niets updates uit. Zodoende geef je hackers weinig kans. Je hoort nog veel te vaak dat websites gehackt zijn. En dat betekent vaak opnieuw installeren. En dat kost heel veel tijd. Regelmatig back-uppen is daarom eigenlijk een vereiste. Het is niet altijd het leukste klusje, maar wel van grootste belang.

 Designed by ABC-Computeropleidingen / Design4sites || Van de Craatsstraat 35 || 3784 KH Terschuur || 0342-842668