Maart 2016

Windows 10: vensterkleur aanpassen
Ben je die standaard kleuren van de vensters in Windows een beetje zat? Het wordt voorjaar en dan kun je dat makkelijk veranderen en voorzien van een nieuw verflaagje. Klik daarvoor op een lege plek op je bureaublad en selecteer Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Selecteer het onderdeel Kleuren. Waarschijnlijk staat daar de automatische accentkleur aan. Klik op de knop Aan om deze uit te schakelen en je kunt nu kiezen uit een scala van kleuren. Je kunt hier ook de Taakbalk, Start en het Actiecentrum voorzien van een ander kleurtje. Daar word je toch vrolijk van. In oudere Windows-versies klik je op Aan persoonlijke voorkeur aanpassen en vervolgens op Vensterkleur. 

Phising: 
Phising, een soort internetfraude, komt meestal via een mailtje binnen. De laatste tijd vindt dit steeds meer en steeds professioneler plaats en voor je het weet ben je erin geluisd. Hieronder geven we een aantal veel voorkomende manieren hoe je phising kunt herkennen:
1. We zijn bezig met een update, controleer uw gegevens
2. U heeft een prijs gewonnen
3. U heeft nog een openstaande rekening
4. Uw rekening is geblokkeerd, klik hier...
5. We zien dat er momenteel fraude wordt gepleegd met uw creditcard
6. Stuur dit bericht door aan zoveel mogelijk mensen
7. De bank: wij controleren even uw gegevens; klik hier.
8. U hebt € 500,= aan tegoedbonnen bij ...... gewonnenOndanks deze tips: wees altijd op je hoede en ga sowieso NOOIT in op mailtjes van een bank of mailtjes die je niet vertrouwt. Direct verwijderen.

Word: onderstrepen
Een woord in een getypte tekst onderstrepen zal geen problemen opleveren. Die onderstreepte tekst is standaard zwart, maar je kunt die streep een andere kleur geven: Selecteer de tekst die je wilt onderstrepen. Klik er met de rechtermuisknop op en selecteer Lettertype. Kies een onderstrepingsstijl en vervolgens een onderstrepingskleur
.Word-onderstrepen

Firefox: alleen tekst in- en uitzoomen
Elke website die je bezoekt heeft z'n eigen stijl en opmaak. Waarschijnlijk weet je dat je met de CTRL-toets + het muiswieltje kunt in- en uitzoomen. Daarmee wordt de hele pagina inclusief de afbeeldingen vergroot of verkleind weergegeven. Je kunt echter ook alleen de tekst in- en uitzoomen. Klik (in Firefox) op de ALT-toets. De menubalk verschijnt. Open het  menu Beeld en selecteer Zoomen>Alleen tekst zoomen. Wanneer je nu scrolt met ingedrukte CTRL-toets, wijzigt alleen de tekst in grootte.
Ook in Google Chrome is dit mogelijk. Ga naar de Instellingen (≡), klik vervolgens op Geavanceerde instellingen weergeven. Ga naar het kopje  Webinhoud en pas daar Zoomen op pagina aan.

Afdrukken: kleur of zwart-wit 
Je bent in het bezit van een kleurenprinter, maar soms wil je iets in zwart-wit afdrukken. Dan moet je altijd de configuratie van  de printer aanpassen. Met deze tip hoeft dat maar eenmalig. Installeer de printer twee keer. Dit doe je in het Configuratiescherm. De ene printer noem je Kleur en de andere Zwart-wit.  Pas voor beide 'printers' eenmalig de instellingen aan. Bepaal ook welke printer je als standaardprinter wilt weergeven. De volgende keer hoef je bij het afdrukken alleen de printer te kiezen die niet als standaardprinter wordt weergegeven.

Excel: snel invullen met de Tab-toets
Moet je in Excel een rechthoekig gebied vullen met cijfers en letters, dan kun je dat in lekker vlot doen met de Tab-toets. Selecteer eerst het gebied, typ vervolgens meteen je tekst die in de eerste cel weergeven moet worden. Druk nu op de Tab-toets en de cursor springt naar de volgende cel. De cursor gaat automatisch naar de volgende rij als er een rij is ingevuld.

Website: Updaten
We hadden het over Phising. Er zijn ook duistere personen die het leuk vinden om websites overhoop te halen. Dit wordt Hacking genoemd. Zorg er daarom voor dat je website altijd up-to-date is. Niet alleen de template, maar ook voor de extensies en programma's die op de website staan.
Voor Joomla-gebruikers: begin maart komt er een nieuwe versie uit: Joomla 3.5.
Het is aan te raden om die dan direct te upgraden. Vind je dat lastig, dan kan ABC-Computeropleidingen je daarbij behulpzaam zijn. Ook voor andere websitevragen kunt u bij ons terecht.

 Designed by ABC-Computeropleidingen / Design4sites || Van de Craatsstraat 35 || 3784 KH Terschuur || 0342-842668