Nieuwsbrief juli 2016

Windows 7 en 8: Vensteractivering
Werk je met een oudere versie dan Windows 10? Heb je tijdens het werken vaak meerdere vensters open staan? Dan moet je standaard altijd eerst op het venster klikken om dit actief te maken. Met een eenvoudige ingreep kun je met de muis er gewoon boven zweven om het actief te maken en er bijvoorbeeld mee te scrollen. Open daarvoor het Configuratiescherm en klik op Toegankelijkheidscentrum. Klik op De muis eenvoudiger in gebruik maken en zet in het volgende venster een vinkje voor Een venster activeren door dit met de muis aan te wijzen. Bevestig met OK. Zo heb je met oudere Windows-versies dezelfde activering als standaard in Windows 10 zit.

Firefox: geen hinderlijke reclame meer
Soms erger je je groen en geel als je een website opent. Flikkerende advertenties en dan ook nog vaak met zaken waar je in het verleden al eens op gezocht hebt. Installeer dan Adblock Plus. Deze extensie houdt meer dan 90% van de hinderlijke reclame tegen. Een bijkomend voordeel is dat de websites sneller geladen worden. www.adblockplus.org. Van harte aanbevolen. 

Boekhouding: Speedbalance 
Voor mensen die het heerlijk vinden om met cijfertjes om te gaan is er natuurlijk Excel. Als zzp-er kun je Excel ook als boekhoudprogramma gebruiken, maar er is ook een prachtig gratis nederlandstalig boekhoudprogramma: www.speedbalance.nl. En niet alleen voor zzp-ers, maar ook wanneer u penningmeester van een vereniging, stichting of kerk bent of gewoon uw huishoudboekje netjes bij wilt houden is dit een geschikt programma. met een duidelijke heldere handleiding.

Excel in Word
Het gebeurt wel eens dat je Excelgegevens in Word moet of kunt gebruiken, bijvoorbeeld als onderdeel van een brief. Je kunt dat zelfs zo doen dat wijzigingen die je later in Excel doorvoert, ook in Word worden aangepast. Selecteer daarvoor de cellen in Excel die je wilt kopiëren en klik op CTRL+C. Ga naar Word en zet de cursor op de plek waar je de Excelgegevens wilt hebben. Klik in tabblad Start op Plakken en selecteer Plakken Speciaal. Vink de optie Koppeling plakken. Selecteer in het grote veld Microsoft Excel-werkblad-object en klik op OK. Als je op deze Excelgegevens in Word dubbelklikt, wordt Word geopend. Let wel: de opmaak gebeurt in Excel.

Excel in word

Word: breedte kolommen aanpassen
Een  gemartel is het soms om de breedte van kolommen in een Word-document aan te passen. Met deze tip maak je elke kolom zo breed als de breedste tekst in elke kolom. Selecteer daarvoor de hele tabel en dubbelklik vervolgens op de rechterrand van een willekeurige kolom. Wil je één kolom aanpassen, dan hoef je niets te selecteren, maar met de muisaanwijzer op de rechterrand van die kolom gaan staan (je ziet dan een dubbele pijl) en dan te dubbelklikken.

Firefox: scrollen
Een tweede tip voor Firefox. Deze browser is aan een enorme opmars bezig. Dit Open-Source product biedt zoveel prachtige tools dat dit ons niet verbaasd. Regelmatig komen we met nieuwe tips voor Firefox. Deze keer het scrollen binnen een website. Wanneer je de spatiebalk indrukt, scrolt de website een schermbeeld naar beneden. En wil je weer naar boven? Scrol dan met Shift+spatiebalk.

Computer uitschakelen
Wanneer je de computer wilt uitschakelen, dan moet je meestal een aantal stappen uitvoeren. Met de toetscombinatie ALT+F4 verschijnt direct het afsluitvenster en hoef je alleen nog maar op Enter te klikken. Wanneer er geen programma's meer openstaan wordt de computer afgesloten. Simpel als snel.

 Designed by ABC-Computeropleidingen / Design4sites || Van de Craatsstraat 35 || 3784 KH Terschuur || 0342-842668