NIEUWSBRIEF MAART 2017

Einde Windows Live Mail; vervanger: Thunderbird
Als je Windows Live Mail gebruikt, weet je waarschijnlijk dat dit programma niet meer ondersteund wordt door de maker Microsoft. Het werkt nog wel, maar langzamerhand vallen steeds meer functies uit. Wij hebben alle mogelijke vervangers bekeken en zijn terecht gekomen bij Thunderbird (maker Firefox). Dit prima werkend programma heeft de mogelijkheid om extra dingen (add-ons) aan het programma toe te voegen, waardoor het een prima (gratis) vervanger is voor Windows Live Mail. Een aantrekkelijke add-on is Silvermel en Charamel, waarmee Thunderbird een prachtig aantrekkelijk uiterlijk krijgt. ABC-Computeropleidingen verzorgt hier ook cursussen voor op de gebruikelijke heldere en duidelijke wijze. Van harte aanbevolen.

 

Word: PDF-bestand bewerken
In Word 2013 en 2016 kun je een pdf-bestand openen als een gewoon tekstbestand. Dit heet converteren. Vervolgens kun je het document bewerken en weer opslaan als een pdf-bestand. Uiteraard werkt dit het beste wanneer het pdf-bestand grotendeels uit tekst bestaat, maar ook opmaak en afbeeldingen worden meegenomen. Open hiervoor in Word het pdf-bestand en klik op Openen om het bestand te converteren. Als je het bestand bewerkt hebt kun je dit weer opslaan als pdf-bestand.

 

Word: Sneltoetsen
In Word 2013 en 2016 kun je handig gebruik maken van sneltoetsen, maar het probleem is het onthouden. Er is een handige manier om al deze combinaties overzichtelijk op papier te krijgen. open daarvoor Word, ga naar tabblad Beeld>Macro's. Selecteer daar Macro's weergeven. Selecteer achter Macro's in: Word-opdrachten. Ga op zoek naar Lijstopdrachten en klik op Uitvoeren. Selecteer vervolgens Huidige toetsenbordinstellingen en klik op OK. Ziedaar een prachtig overzicht van alle sneltoetsen die Word ter beschikking heeft.

 

Excel: afwisselende arcering
Een handige manier om snel arcering of stroken toe te passen op afwisselende rijen is een vooraf gedefinieerde tabelstijl van Excel toe te passen. Dit kan handig zijn als je een bepaald celbereik wilt opmaken en ook gebruik wilt maken van de overige voordelen van tabellen. Om dit toe te passen maak je gebruik van Stijlen. Hoe je dit doet, lees je hier.

 

Firefox:nooit meer 'www' typen.
Alle kleine beetjes tijd helpen. Om nog sneller te surfen volstaat het om in de url-balk alleen de naam van de webpagina in te typen, bijvoorbeeld marktplaats.nl i.p.v. www.marktplaats.nl. Als je vervolgens op de Entertoets drukt, zet Firefox er (in de meeste gevallen) automatisch www voor. Dit heeft te maken dat steeds meer websitemakers de mogelijkheid hiervoor inbouwen. Ook in de cursus 'website maken' die ABC-Computeropleidingen geeft wordt deze mogelijkheid behandeld.

 

Picasa: einde verhaal?
Picasa is een fotoprogramma van Google dat overzichtelijk al je foto's weergeeft. Tevens kun je ook snel foto's bewerken. Het gaat niet zo ver als een echt fotobewerkingsprogramma zoals Photofiltre, maar het wordt vooral voor het ordenen en sorteren van foto's veel gebruikt. Nu gaat Google stoppen met updates voor dit programma. Dit betekent niet dat het programma niet meer functioneert, Het zal zeker nog heel wat jaartjes meekunnen. Mocht je dit programma nog niet hebben en toch graag gebruiken, stuur dan een mailtje, dan sturen we je het programma toe. Dan kun je het alsnog installeren en gebruiken.

 

Toetsenbordperikelen
Is je toetsenbord wel eens van slag doordat die andere symbolen en letters aangeeft dan op de toets staan? Dan heb je vast en zeker de SHIFT- en LINKER ALT-toets tegelijk ingedrukt. Hiermee wissel je tussen de invoertaal. De oplossing is om gebruik te maken van één invoertaal. Zo doe je dat.

 

Tabtoets
Waarschijnlijk weet je wel het gebruik van de tab-toets bij het invullen van bijvoorbeeld een invulformulier op internet. Hiermee spring je naar het volgende veld. Een ergernis is echter wanneer je weer terug moet naar een vorig veld. Nou met de combinatie SHIFT- en TABTOETS spring je handig terug.

 

 Designed by ABC-Computeropleidingen / Design4sites || Van de Craatsstraat 35 || 3784 KH Terschuur || 0342-842668