Nieuwsbrief maart 2013

Word: dummytekst:
Als je een document met een complexe lay-out wilt maken, kan het handig zijn om eerst een model te maken met dummytekst. Op die manier zie je snel welk lettertype en -grootte mooi is en of de de tekst geen storende elementen bevat. Die dummytekst kun je in Word heel snel invoeren met de code: =rand(x,y) en druk op Enter. Hierbij staat x voor het aantal alinea's en y voor het aantal zinnen per alinea. Voorbeeld: =rand(3,4). Er worden 3 alinea's gemaakt, die elk 4 zinnen bevatten.

Excel: Rekenen zonder formule:
Als je bijvoorbeeld een prijslijst moet aanpassen met een verhoging van 3%, dan kun je dat snel doen op de volgende manier: Typ in een lege cel de waarde 1,03. Kopieer deze. Selecteer vervolgens alle prijzencellen. Klik met de rechtermuisknop in het geelcteerde gedeelte en selecteer Plakken Speciaal. Kies daar vervolgens Vermenigvuldigen
.

Tekst uit PDF halen
Je kunt snel tekst uit een pdf-document halen: open het pdf-document in bijvoorbeeld Adobe. Klik nu in het menu op Bestand>Opslaan als ander bestand en sla het op als txt-bestand. Open dit bestand in Kladblok of Wordpad. Kopieer de hele tekst (CTRL+A). Open Word en plak de tekst hierin (CTRL+V). Hier kun je het verder opmaken zonder gebruik te maken van een speciaal programma.

Toetsenbordperikelen
Is je toetsenbord wel eens van slag doordat die andere symbolen en letters aangeeft dan op de toets staan? Dan heb je vast en zeker de SHIFT- en LINKER ALT-toets tegelijk ingedrukt. Hiermee wissel je tussen de invoertaal. De oplossing is om gebruik te maken van één invoertaal. Zo doe je dat.

Tabtoets
Waarschijnlijk weet je wel het gebruik van de tab-toets bij het invullen van bijvoorbeeld een invulformulier op internet. Hiermee spring je naar het volgende veld. Een ergernis is echter wanneer je weer terug moet naar een vorig veld. Nou met de combinatie SHIFT- en TABTOETS spring je handig terug.

Compatibiliteit
Recent is Windows 8 uitgekomen en het kan dan zomaar gebeuren dat uw oude printer of fotocamera niet meer werkt.
Op de site www.microsoft.com/windows/compatibility kun je opzoeken of er een oplossing is voor je hard- of softwareprobleem. Tevens vind je er een korte handleiding bij hoe je een en ander moet oplossen. Op deze site vind je ook voor Windows 7 oplossingen.

NIEUW: Excel voor gevorderden
Heb je al enige kennis van Excel en wilt u hier wat meer van weten? ABC geeft nu ook gevorderde Excelcursussen met o.a. draaitabellen en -grafieken, macro's, automatische factuurnummering, besturingselementen, 3D- en matrixformules.

 Designed by ABC-Computeropleidingen / Design4sites || Van de Craatsstraat 35 || 3784 KH Terschuur || 0342-842668